Huisvesting Arbeidsmigranten Overijssel Huisvesting arbeidsmigranten
Resultaten in het kort
• Een 'foto' van Overijssel
• Een risicoanalyse
• Een proces-, effect- en presentatiemonitor
• Continue lobby bij rijk/regio/provincie
Over dit project
De opgave
In Overijssel wonen tussen de 17.700 en 19.200 arbeidsmigranten, veelal werkzaam in laagbetaalde sectoren zoals landbouw, logistiek en productie. Deze arbeidsmigranten bevinden zich vaak in een kwetsbare positie: ze spreken meestal geen Nederlands, zijn afhankelijk van hun werkgever voor huisvesting en zorgverzekering, en lopen risico op uitbuiting. Hun huisvesting is vaak onder de maat, duur en direct gekoppeld aan hun werk, wat onzekerheid en misstanden in de hand werkt. Door een tekort aan kwalitatieve en betaalbare huisvesting wonen veel arbeidsmigranten in krappe ruimtes zonder privacy. Bovendien ontbreekt het aan goede registratie, waardoor een groot deel van deze groep onzichtbaar blijft voor overheden. Dit belemmert hun toegang tot zorg en handhaving van hun rechten. De versnipperde verantwoordelijkheden tussen gemeenten en provincies maken een effectieve aanpak lastig. Gemeenten hebben vaak niet de uitvoeringskracht om passend beleid te maken, terwijl de provincie een belangrijke rol kan spelen als stimulator en verbinder. Er wordt bovendien te vaak over arbeidsmigranten gesproken, maar te weinig mét hen, wat leidt tot ineffectief beleid. De provincie Overijssel erkent de noodzaak van krachtig beleid om de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten structureel te verbeteren. Ook ziet de provincie arbeidsmigranten als essentieel voor de economie en wil zij bijdragen aan hun integratie als volwaardige deelnemers aan de samenleving. Vandaar dat de Provincie het project Huisvesting Arbeidsmigranten is gestart.Onze aanpak
Om dit project te coördineren en om gemeenten, overheden, marktpartijen en arbeidsmigranten te laten samenwerken zocht de provincie Overijssel een projectregisseur huisvesting arbeidsmigranten. Zo is de provincie bij Public Result uitgekomen en is Senior Adviseur Kees Pleijsier aangesteld voor deze rol. De projectregisseur stelt een plan van aanpak op, stimuleert beleid, lost problemen op en fungeert als schakel tussen regionale en nationale partijen. Hij waarborgt voortgang en betrokkenheid, met als doel passende huisvesting en betere registratie.Het project is op dit moment is volle gang. Public Result is gestart met het maken van een grondige analyse, bestaande uit een ‘foto’ en een beleidsscan van elke gemeente in Overijssel. Deze analyse is gebaseerd op interviews en deskresearch. Vervolgens is begonnen aan het opstellen van een programmaplan. Hierin worden onder andere de uitdagingen, doelstellingen, activiteiten, risico’s en de organisatie in kaart gebracht. De focus ligt momenteel op het bepalen van de beleidsfase waarin de verschillende gemeenten zich bevinden met betrekking tot arbeidsmigranten. Zodra dit duidelijk is, kan beter worden vastgesteld hoe de projectregisseur het programmaplan kan uitvoeren.
Vooruitblik
In de komende fase staan kennissessies en droomsessies centraal. Het programmaplan zal worden uitgevoerd langs drie ontwikkellijnen: provinciale ondersteuning, lobby & samenwerking, en monitoring & evaluatie. Met deze aanpak zet de provincie een belangrijke stap richting betere huisvesting en integratie van arbeidsmigranten in Overijssel.