Zwerfafvaltraject ‘Lespakket participatie’ Wijkenaanpak

Gemeenten vervullen, als beheerder van het grootste deel van de openbare ruimte, een centrale rol in de aanpak van zwerfafval. Voor ondersteuning bij deze taak kunnen zij terecht bij het 'Focusprogramma Zwerfafval' uitgevoerd door Gemeente Schoon. Doel van het programma is een schoner Nederland. Binnen het thema ‘lespakket participatie zwerfafval’ heeft Public Result in 2013 de volgende gemeenten ondersteund:

  • Bloemendaal
  • Heerhugowaard
  • Lisse
  • Purmerend
  • Zaltbommel

‘lespakket participatie zwerfafval’

Een specifiek instrument om scholieren meer te betrekken bij de aanpak van zwerfafval is een door Public Result ontwikkeld en beproefd ‘lespakket participatie zwerfafval’. Dit lespakket bestaat uit een educatief en actief gedeelte en wordt  gezamenlijk met school en scholieren uitgewerkt tot een op maat gesneden aanpak. Deze methode is meermaals toegepast en getoetst in verschillende gemeenten.

In gesprek met leerlingen in Purmerend en Heerhugowaard, zijn diverse ideeën ontwikkeld voor schoonmaakactiviteiten en zijn deze verder uitgewerkt in concrete projectvoorstellen. Na bespreking met school en/of gemeente is vervolgens een lespakket opgesteld.  Zo is bijvoorbeeld voor het praktisch onderwijs VMBO een lespakket ontwikkeld waarin leerlingen zelf een afvalbak ontwerpen. Ter ondersteuning verzorgd Public Result de draaiboeken om zelfstandige uitvoer door scholen mogelijk te maken. Bij de uitvoer kan ook volledig ondersteuning worden gegeven, zoals Public Result heeft gedaan voor de gemeente Bloemendaal. Tien leerlingen hebben gedurende een week lessen gevolgd en gegeven, een excursie naar het reinigingsbedrijf gevolgd en een opruimactie op het strand uitgevoerd.

Klik hier voor de eindrapporten van de gemeente Bloemendaal, Heerhugowaard, Purmerend,  Lisse en Zaltbommel.

Nieuws

Werken bij Public Result?