Regiodeal Dutch Fresh Port Economische structuurversterking, Huisvesting arbeidsmigranten, Strategische investeringsagenda’s voor vitale regio’s

Resultaten in het kort

• Een gezamenlijk verhaal
• Concrete businesscases
• Impactmeting
• Voorstel voor governance
• Aanvraag Regiodeal

 

Over dit project

Samenwerking Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam(-Zuid)

Begin januari is de samenwerking tussen de regio Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam-Zuid officieel van start gegaan. Met steun van een breed netwerk van partners en organisaties werkt de regio aan een gezamenlijk toekomstperspectief. De regio kent een rijke historie in de agrarische sector, een sterke verbondenheid met de scheepvaart en een krachtige werkmentaliteit. Een belangrijk economisch knooppunt is Dutch Fresh Port (onderdeel van Greenport West-Holland), gelegen tussen Ridderkerk en Barendrecht. Dit AGF-cluster (Aardappelen, Groente, Fruit) is van wereldbelang en vormt de economische motor van de regio.

Tegelijkertijd kampt de regio ook met grootstedelijke problematiek, die doordringt in de wijken van Barendrecht en Ridderkerk. Brede welvaart is hier niet vanzelfsprekend, omdat armoede, ongelijkheid en sociale problemen toenemen. Achter het succes van het economisch centrum ontstaan serieuze uitdagingen: jongeren groeien op zonder toekomstperspectief, criminaliteit verschuift naar kwetsbare wijken, en gezinnen kampen met financiële zorgen. Daarnaast worstelen sommige kinderen met voedselonzekerheid en laat de fysieke en mentale weerbaarheid van inwoners te wensen over.

Onze aanpak

Public Result was al betrokken bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma dat hoort bij het gebiedsperspectief Dutch Fresh Port 2040. Om de uitvoeringskracht hiervan te versterken, heeft Public Result ook de aanvraag voor de Regiodeal onder handen genomen. Deze aanvraag richt zich op het verbeteren van brede welvaart in de regio via drie geïntegreerde programmalijnen: een gezonde en veilige leefomgeving, perspectief op werk en onderwijs, en een duurzame economische structuur.

Om de leefomgeving gezonder en veiliger te maken, investeren we in betere huisvesting voor arbeidsmigranten, ondersteunen we voedselbanken met reststromen vanuit Dutch Fresh Port en bevorderen we duurzame mobiliteit. Initiatieven zoals ‘pay what you can’-restaurants, schoolontbijten en betere openbaar vervoersverbindingen pakken voedsel- en vervoersarmoede aan, terwijl nieuwe wandel- en fietspaden bijdragen aan een gezondere leefomgeving.

Daarnaast ligt de focus op onderwijs en arbeidsmarktontwikkeling. Door een campus te ontwikkelen voor innovatieve agro- en verslogistiek sluiten opleidingen aan bij de behoeften van bedrijven, met carrièregaranties voor jongeren uit kwetsbare wijken. Nauwe samenwerking tussen bedrijven en onderwijs vergroot de werkgelegenheid en biedt inwoners mogelijkheden voor bijscholing en duurzame werkgelegenheid.

Tot slot versterken we de economische structuur door te innoveren en te verduurzamen binnen het AGF-cluster. Slimme energieoplossingen, efficiëntere logistieke ketens en hergebruik van reststromen zorgen niet alleen voor economische groei, maar ook voor maatschappelijke vooruitgang. Dit vertaalt zich in een groenere, veiligere en veerkrachtigere regio, waarin kansen voor jongeren toenemen en criminaliteit afneemt.

Uitvoering en vervolg

De samenwerking tussen Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam-Zuid legt de nadruk op intensieve samenwerking en voortdurende verbetering. Monitoring vindt plaats via digitale voortgangsformulieren, jaarlijkse rijk-regio overleggen en een eindevaluatie. Dit zorgt ervoor dat de uitvoering niet alleen zichtbaar, maar ook flexibel en gericht blijft op maximale impact.

Met de goedgekeurde aanvraag voor de Regiodeal heeft de regio een belangrijke stap gezet richting opschaling en duurzame impact. Eind januari 2025 volgt de beslissing van het Rijk. Deze toekenning is cruciaal om de toekomstvisie van de regio te realiseren: een regio waarin brede welvaart voor alle inwoners binnen handbereik komt.

 





Nieuws

Werken bij Public Result?