Programma innovatieve woonvormen in Den Haag Wijken, Wonen, welzijn en zorg

Resultaten in het kort

• > 15 interviews
• Interactieve focusgroep bijeenkomst
• Enquête onder de inwoners van Den Haag
• Zicht op gerealiseerde projecten & "de pijplijn"
• Bouwstenen sessie

 

Over dit project

‘Eindgebruiker centraal’

Met dit motto als rode draad, ontwikkelt de gemeente Den Haag een aanpak om innovatieve woonvormen waarbij de eindgebruiker daadwerkelijk aan zet is, mogelijk te maken. Doel is een diverse stad waar inwoners zich betrokken voelen bij de omgeving. De gemeente wil dit ook meer in de betaalbare koopsector mogelijk maken. Denk hierbij niet alleen aan wooncoöperaties en groepswonen voor bijvoorbeeld ouderen, duurzame initiatieven, doelgroepen in de zorg (zoals de Thomashuizen), maar ook aan zelfbouw, collectief particulier opdrachtgeverschap en kleinschalig opdrachtgeverschap. Public Result ondersteunt de gemeente hierin door interactieve sessies te organiseren, mogelijkheden te verkennen, inwoners en initiatiefnemers in en uit Den Haag te betrekken en mede de aanpak te formuleren.

Inspirerende voorbeelden

Door de jaren heen is er al een aantal innovatie woonvormen ontwikkeld in de stad. In de nabije toekomst staat bijvoorbeeld de ontwikkeling van De Hoge Vrijheid in de Petroleumhaven op de planning. Dit project is uniek in zijn aanpak, waar ultieme keuzevrijheid voor de toekomstige bewoners van de zeventig meter hoge toren wordt gecombineerd met klimaat neutrale doelstellingen. De Groene Mient in de Vruchtenbuurt is een uitstekend voorbeeld van een project dat reeds gerealiseerd is. Dit sociaal ecologisch woonproject, ontwikkeld via collectief particulier opdrachtgeverschap, toont ons de kracht van samenwerking en verbinding maken en de innovatieve mogelijkheden die hier uit voortvloeien. Ook heeft de gemeente met de kavelwinkel diverse kluswoningen in de stad mogelijk gemaakt.

Maar we kijken ook naar inspiratie buiten de stad. Het zelfbouw project van de duurzame en cultureel-sociale wooncoöperatie De Warren in Amsterdam is een mooi voorbeeld. Tezamen tonen deze voorbeelden de (potentiële) positieve impact van dergelijke projecten op de rest van de buurt en/of stad.

 

Vul de enquête in!

Het is daarom van belang dat er meer van deze succesverhalen worden gecreëerd. Daarbij is jouw input van grote waarde voor de stad! Heb jij als eindgebruiker, ontwikkelaar of beleidsmaker ervaring met innovatieve woonvormen in Den Haag waar de eindgebruiker centraal staat of ken je iemand in je omgeving die zich hier mee bezig houdt? Via deze enquête horen wij graag over je eigen ervaringen of plannen. Wat zijn of waren bijvoorbeeld de knelpunten, maar wat waren ook juist de succesfactoren? En deel deze enquête ook graag binnen je eigen netwerk, zodat wij zoveel mogelijk goeie ideeën en voorbeelden in ons onderzoek kunnen meenemen.

 

Of neem contact met ons op!

Kent u daarnaast nog andere interessante projecten of geslaagde initiatieven die als voorbeelden kunnen dienen voor de gemeente Den Haag? Deel het met ons!

 

Mail: evianne.brouwers@publicresult.nl

06 – 51 30 97 49

 

We hopen graag van je te horen!

Nieuws

Over kennisgebied Wonen, welzijn en zorg

Wonen, welzijn en zorg

Tegenwoordig hebben gemeenten een sleutelrol in het samenspel van wonen, welzijn en zorg. Zij hebben minder budget ter beschikking, maar zijn wel verantwoordelijk voor goede zorg v...

Lees verder >
Gekoppelde producten
DEAL-Model Alle producten