Regiodeal Zuid-Hollandse Delta Economie | 2019

Resultaten in het kort

● Zes gemeenten
● Drie Zuid-Hollandse eilanden
● Deal getekend voor programma van 15 mln euro
● Innovatieve coalities (3 o’s) gesmeed
● Thema's agrifood, arbeidsmarkt, duurzaamheid en landschap en toerisme

 

Over dit project

- geactualiseerd op vrijdag 17 juli 2020 -    Vertegenwoordigers van de Zuid-Hollandse Delta en van het Rijk hebben op vrijdag 17 juli 2020 de Regio Deal op Tiengemeten ondertekend. De volledige dealtekst staat onderaan deze pagina als download ter beschikking. Public Result heeft de uitwerking van aanvraag tot Deal begeleid, met daarbij in het bijzonder aandacht voor de regionale samenwerking, het monitoring en de financiële uitwerking.  

Zuid-Hollandse Delta

De regio waar de deal betrekking op heeft beslaat de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Nissewaard en Westvoorne; oftewel: de eilanden Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.

 

De eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten (Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne) hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken en opgaven die daarmee samenhangen. Een hechtere samenwerking kan de aantrekkelijkheid en (economische en sociale) vitaliteit van de Zuid-Hollandse Delta versterken. Burgemeester Foort van Oosten: “De Regio Deal is de eerste samenwerking op het niveau van de Zuid-Hollandse Delta waarin we gezamenlijk naar buiten treden en aantonen dat we bereid zijn een (langdurige) samenwerking aan te gaan om op te komen voor de belangen van onze ruim 300.000 inwoners.”

     

Regio Deal: gebiedsgericht werken aan brede welvaart

In een Regio Deal werken Rijk en regio samen aan gebiedsgerichte opgaven om de kwaliteit van leven, werken, wonen, ondernemen veiligheid, leren en recreëren in regio’s verspreid over Nederland te vergroten. Er is 180 miljoen euro beschikbaar gesteld voor voorstellen waarmee de ‘brede welvaart’ in Nederland wordt versterkt. Locoburgemeester Paul Boogaard: “En daar voldoet ons voorstel zeker aan. We hebben geïnventariseerd  waar we samen goed in zijn en kwamen uit op de thema’s agrifood, arbeidsmarkt, duurzaamheid en landschap en toerisme. Deze thema’s zijn uitgewerkt in concrete en complete businesscases. We vragen het Rijk om een bijdrage van 21 miljoen euro om de gezamenlijke aanpak op deze thema’s te versnellen.”

Ook burgemeester Ada Grootenboer is positief over het voorstel: “Het Rijk richt zich steeds meer op regio’s. Samenwerking en een stevige gezamenlijke positionering zijn nodig om beter en meer in beeld te komen bij Rijk, provincie, metropoolregio Rotterdam Den-Haag en andere partners. Doordat de kansen en uitdagingen van onze eilanden erg op elkaar lijken, is samenwerken erg kansrijk en efficiënt.“

 

 

 

Public Result heeft het proces van totstandkoming van de regiodeal ondersteund met de methodiek van het DEAL model.

Over kennisgebied Economie

Economie

De Nederlandse economie zit weer in de lift. Het herstel is pril en nog niet iedereen voelt de gevolgen hiervan. Bedrijven die ternauwernood het hoofd ...

Lees verder >
Gekoppelde producten
Regiodeal Alle producten